kiszona kapusta

Kapusta kiszona – dlaczego warto ją jeść?

Wyjątkowy smak białej kiszonej kapusty jest bezsprzecznie częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona elementem szeregu dań i każdy Polak dość często gości ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kiszona to bardzo zdrowa żywność.

Kapusta kwaszoną – czy powinno się spożywać?

Kapusta kiszona, bądź kwaszona, jako że tych określeń używa się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych wynalezionych na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe magazynowanie strawy. W rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej, drobniutko posiekane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez wiele miesięcy. Kiedyś jedzenie kwaszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych minerałów czy witamin, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A należy zaznaczyć, iż kwaszona kapusta ma wiele substancji, które są ważne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, a także witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się również inne istotne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B2, B5, B12). Ponadto, kwaszona kapusta to źródło m.in. żelaza, błonnika pokarmowego czy potasu. Zarazem to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, wobec tego poleca się jego spożycie osobom myślących o odchudzaniu się.

W jakich posiłkach wykorzystuje się kwaszoną kapustę?

Kwaszona kapusta na naszych stołach spotykamy jako najważniejszy składnik dań, jak i jako dodatek do nich. Na surowo na ogół je się ją w postaci surówki z cebulą i marchwią, która pasuje do dań z ryb i ziemniaków, a czasem na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To także składnik, który perfekcyjnie komponuje się z grzybami i czerwonym mięsem, skutkiem tego wykorzystuje się ją w farszu do łazanek, pierogów czy pasztecików. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie mielibyśmy najsmaczniejszych polskich dań – kapuśniaka, bigosu bądź góralskiej kwaśnicy.

Zasadniczo każda rodzina ma własny przepis na kapustę kwaszoną, lecz współcześnie sporadycznie zakwasza się ją w domu, ponieważ nie ma już konieczności gromadzenia produktów spożywczych na okres zimy. Kapustę kwaszoną w wielkich i niewielkich pojemniczkach bez trudu kupić można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Producenci mają w swoim asortymencie również ekologiczną kapustę kiszoną.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]