Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?

Zobacz, gdzie zamówić ogórki kiszone, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej czy w formie surówki do dania głównego – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, ponieważ kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smakowite.

Ogórki kwaszone – z ząbkami czosnku, koprem albo z innymi dodatkami

Ogórki kwaszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest stosunkowo łatwe. Wykorzystuje się do tego drewniane beczki albo duże gliniane garnki, w których surowe ogórki wraz z przyprawami zalewa się solanką. Potem kładzie się pojemnik na minimum kilkanaście dni w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Miłośnicy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą oddać się konsumpcji ogórków już po paru dobach – takie ogórki to tak zwane ogórki „małosolne”. W najpopularniejszej recepturze do zalewy wraz z ogórkami wkłada się koper i czosnek, niemniej jednak walory smakowe kwaszonych ogórków można urozmaicić również innymi dodatkami, przykładowo ziarnami czarnego pieprzu, liśćmi laurowymi lub cząstkami ostrej papryki. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy dostatecznie miejsca w kuchni, aby samodzielnie przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą bądź spiżarką, w której może chować żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż trzeba odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – w każdej chwili możemy nabyć je w sklepie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, np. w workach foliowych albo w pojemnikach, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy spożywamy wraz z kwaszonymi ogórkami?

Od stuleci powszechne jest przekonanie, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji dobrze oddziaływają na nasz organizm. I nie jest to błędem, bo wespół z kwaszonkami konsumujemy dobroczynne kultury bakterii, które pozytywnie oddziaływają na florę przewodów pokarmowych i redukują ich pH, usprawniając w konsekwencji proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Ogórki kwaszone nie mają wiele kalorii (dostarczają zaledwie 12 kilokalorii na 100 g), a jednocześnie zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę K1, A i C, jak również niemało składników odżywczych potrzebnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to np. magnez, żelazo, wapń, cynk czy sód. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? Jeśli doceniamy kwaskowate smaki, nie warto wylewać go po zjedzeniu warzyw. Lepiej wykorzystać go do zupy ogórkowej bądź wypić, ponieważ w czasie kwaszenia składniki odżywcze przedostają się po trosze do zalewy. Warto jednak zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]