Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem

Więcej o ekologicznych przetworów na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.

Od prężnego rozkwitu branży spożywczej, który rozpoczął się w zeszłym stuleciu, artykuły konsumowane przez nas codziennie zaczęto coraz częściej wypełniać różnymi substancjami przedłużającymi ich żywotność. Jednakże razem z poszerzającą się świadomością odbiorców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć działanie na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni towarów wykonanych z żywności nieprzetworzonej.

Czym charakteryzuje się żywność ekologiczna?

Żeby jakiś produkt trafiający na półki sklepowe w Polsce mógł nazywać się „ekologicznym”, musi sprostać wielu wymogom. Żywność eko i artykuły z niej sporządzone muszą posiadać konkretne certyfikaty nadawane przez autoryzowane do tego laboratoria. Podstawowym jednakże przymiotem spożywczych artykułów eko jest to, iż wykorzystane do ich przygotowania warzywa oraz owoce kultywowano z zachowaniem głównych zasad rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie używali chemicznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby niekorzystnie wpływać nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które również szkodzą otoczeniu. Niektóre wszak nawozy zanieczyszczają wody powierzchniowe bądź wywołują zakwaszenie gleby, a opryski upraw syntetycznymi pestycydami nierzadko są powodem śmierci pożytecznych pszczół. Tymczasem ekologiczna uprawa powoduje, że owoce oraz warzywa cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to znaczy, iż mniej tych szkodliwych związków przedostanie się do ustroju ich konsumentów.

Zamawiasz żywność ekologiczną? Czytaj uważnie informacje na etykiecie

Żywność eko jest poddawana nieustannej kontroli w każdej fazie produkcji, w tym też w czasie przewozu i składowania. Co kluczowe, gdy przetwór spełnia wymogi, jego producent oprócz typowych informacji m.in. o masie netto, kraju produkcji składników, terminie trwałości, warunkach składowania czy wartościach odżywczych, musi także obligatoryjnie podać numer identyfikacyjny organu kontrolnego niniejszy artykuł i zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, czyli kształt liścia ułożony z białych gwiazdek. Poszukując żywności ekologicznej należy więc czytać dokładnie etykiety produktów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie sklepu informację o otrzymanych certyfikatach.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]