Cechy wyrobów ze stali kwasoodpornej

Stal nierdzewna posiada dużo wartościowych właściwości powodujących, iż znajduje rozległe zastosowania. Jej nadrzędna zaleta to z bez wątpienia niepodatność na utlenianie się, która nie tylko gwarantuje trwałość wytworzonych z niej sprzętów, ale też pozwala na ich kontakt z wodą i zawilgotniałymi materiałami. Prócz tego stop ten jest obojętny chemicznie, co oznacza, że nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwaśnym odczynie, a wyliczenie jego zalet zamyka równa powierzchnia uniemożliwiająca rozwój drobnoustrojów.

Wyroby ze stali kwasoodpornej dla branży chemicznej i spożywczej

Stabilność chemiczna oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne sprawiają, że stal nierdzewna to doskonały materiał dla przemysłu spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień wykorzystywane przez fabryki przetwórstwa, które używają ich w toku produkcji i składowania artykułów spożywczych. W browarach oraz zakładach piekarskich wyroby ze stali nierdzewnej użytkuje się w jako zbiorniki fermentacyjne. Stop ten jest również używany chętnie w branży kosmetycznej i przez przedsiębiorstwa działające w sektorze pozyskiwania i dystrybucji paliw, rozpuszczalników i innych preparatów chemicznych.

Wyroby ze stali nierdzewnej – niezastąpione w branży budowlanej

Odporność na niesprzyjające warunki atmosferyczne (kwaśne opady, wilgotność czy niskie i wysokie temperatury) sprawia, iż wyroby ze stali nierdzewnej doskonale nadają się użytku na zewnątrz obiektów (przykładowo jako elementy balkonowe), a także na basenach (mowa o drabinkach i poręczach). Ze względu na elegancki wygląd, równie dobrze prezentują się również w wewnętrznych częściach budynków – między innymi na klatkach schodowych. Oprócz tego jałowość stali nierdzewnej pozwala na stosowanie jej w gabinetach medycznych oraz lecznicach.