Zbiorniki stalowe – w jakich branżach są niezastąpione?

Stal nierdzewna jest jednym z najstabilniejszych chemicznie materiałów. Nie reaguje z kwasami, nie koroduje i zachowuje swoje właściwości nawet w skrajnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną gołym okiem powłokę. Ochrania ona stal przed negatywnym wpływem wielu substancji chemicznych, a także polepsza jej wytrzymałość na niekorzystne warunki. Dzięki tym atrybutom zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu obszarach przemysłu.

Zbiorniki stalowe dla przemysłu kosmetycznym

Ze względu na to, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno do składowania dużych ilości ukończonych już mieszanek, jak i podczas procesu produkcyjnego. Wspomniane wcześniej cechy sprawiają, że zbiornik nierdzewny jest też świetnym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe oraz dla branży chemicznej.

Zbiorniki stalowe w sektorze spożywczym

Zbiorniki stalowe są często stosowane w przeróżnych przedsiębiorstwach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa czy też placówkach gastronomicznych. W piekarniach, browarach czy gorzelniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego materiału. Oferta firm zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszy się powodzeniem w branży spożywczej przede wszystkim dlatego, że na tego typu naczyniach nie zbiera się nalot, który mógłby sprzyjać zakażeniu ich zawartości mikroorganizmami czy dzikimi drożdżami.