Kiszony sok z buraka lub kapusty – źródło witamin i minerałów

Więcej o soku z kiszonych buraków.

Od stuleci w słowiańskiej kuchni korzysta się z kwaszonek. W ostatnich latach jednak raz za razem wspomina się też ogromne zalety prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która dzisiaj często pojawia się na półkach marketów w działach z przetworami.

Eliminuje toksyny i działa grzybobójczo – sok z kapusty kiszonej

Chyba większość z nas za młodych lat spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie na własną rękę szykowały kiszoną kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu kapusty raz za razem dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest nadzwyczaj zdrowy, aczkolwiek nie każdemu smakuje. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to znakomite źródło witamin! Ma on w składzie duże ilości witaminy A, C, E oraz PP, a także przeróżne minerały, jak np. fosfor, wapń i żelazo. Wielu ludzi miewa trudności z przyzwyczajeniem się do kwaśnego posmaku tego soku, jednakże powinnyśmy sięgać po niego cyklicznie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, więc w efekcie może wspierać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedobór witaminy C, dzięki czemu podnosi odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej rekomenduje się również osobom, chorym na anemię. Oczywiście nawet ze zdrowym napojem nie powinno się przesadzać – zaleca się wypijać około 250 ml soku na dzień.

Atuty soku z kwaszonych buraków

Sok z kwaszonych buraków jest drugim popularnym sokiem, który stosujemy od zawsze w kuchni i który pijemy też jako zdrową przekąskę. Posiada on wiele witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: poprawia koncentrację, obniża ciśnienie, a jednocześnie dobroczynnie wpływa na przemianę materii. Pomimo że buraki charakteryzują się wysoką zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się jednak jego spożycia paniom w ciąży i karmiącym piersią, jak również osobom cierpiącym na reumatyzm bądź schorzenia nerek.

Jeśli nie posiadasz wiedzy, aby przygotować soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w swoim markecie bądź założyć na nie zamówienie bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, iż tego typu soki powinno się magazynować w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]