Sól himalajska różowa i kłodawska – wybierz to co najlepsze

Zobacz, gdzie nabyć sól kłodawską, wejdź na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119

Składnikiem niezbędnym do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności ma sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu powinno się stosować je w kuchni?

Zalety soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który doskonale podbija smak posiłków. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej odpowiednie dawki (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla poprawnego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów szacowanych na 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, między innymi potas, wapń czy magnez, a równocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska znakomicie uwydatnia smak potraw i jest dostępna zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – źródło potasu, cynku i wapnia

Sól kłodawska niejodowana natomiast to artykuł o dużym poziomie czystości – posiada 97% NaCl i stanowi kapitalny dodatek do domowych przetworów. Jest cennym źródłem wapnia, żelaza czy magnezu, czyli składników potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , dlatego nie traci swoich własności i jest bez trudu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]