
Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków
Kliknij tu, aby zamówić sok z kapusty
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wróciły na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również nowe, dotychczas mniej znane owoce i warzywa. Pisząc o zdrowotnych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie można zapomnieć także o napojach takich jak kefir, kombucza czy wszelkiego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają prosto i szybko dostarczyć naszemu organizmowi witaminy niezbędne dla jego poprawnego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający masę związków oddziałujących zbawiennie na nasze samopoczucie. Kluczowym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź pozostałych kiszonek to też kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B, a także duże stężenie soli mineralnych.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego warto go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego pożytecznie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Dodatkowo liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają walczyć z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody żołądka lub refluks. Działają one również osłonowo w czasie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]